Home

Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Hij doet als promovendus onderzoek bij de Universiteit van Tilburg naar de intellectuele achtergronden van de draai naar rechts in de Nederlandse politiek met de opkomst van Fortuyn. De doorbraak van het rechtspopulisme is in Nederland overwegend beschreven als een opstand van de onderbuik. Zijn proefschrift verkent de opstand in de bovenkamer. Verder was hij gastredacteur van de 20e editie van het tijdschrift Open, De Populistische Verbeelding (NAi 2010). Tevens redigeerde hij ‘Power to the people!’ Een anatomie van het populisme,  samen met Justus Uitermark, Rogier van Reekum en Bart van Heerikhuizen. (Boom | Lemma2012). Hij schrijft regelmatig essays en analyses voor de Groene Amsterdammer, Krisis, de Gids, de Helling en Socialisme & Democratie.

Zijn academisch werk is te vinden op: http://tilburguniversity.academia.edu/MerijnOudenampsen

Voor een portretfoto, zie hier.

Je kunt me bereiken op merijn.oudenampsen AT gmail.com.

[English]

Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is a sociologist and political scientist. He is affiliated to Tilburg University, doing a PhD research project on the intellectual backgrounds of the swing to the right in Dutch politics around the turn of the century. He was guest editor of the 20th edition of the art journal Open, titled the Populist Imagination (NAi 2010). He edited a volume titled Power to the People, een anatomie van het populisme (Boom | Lemma 2012).

His academic work can be found at: http://tilburguniversity.academia.edu/MerijnOudenampsen

For a picture of me, see here.

You can reach me at: merijn.oudenampsen AT gmail.com.

10 thoughts on “Bio

 1. Ik struikelde over omgevallen boekenkast, met als onderwerp ‘GeenStijl’. Ik weet vrijwel zeker dat u 40 jaar geleden hetzelfde zou hebben geschreven over Provo, dat ageerde tegen de burgerlijke middelmatigheid. Waar of niet?

  • Beste Sebastiaan,

   ja, het is een nogal haastig geschreven artikel, waarin bij nader inzien wat veel literatuur nogal snel voorbij komt.

   nee, de provo beweging was anarchistisch en progressief (zie het werk van Roel van Duijn), dat is iets anders dan nihilistisch en conservatief (GS).

   vriendelijke groet,

   Merijn Oudenampsen

 2. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/25547_janmaat_verdient_geen_rehabiliatie/

  Ik heb nog nooit zo’n ‘kop in het zand’ artikel gelezen dan dit. Drs. Hans Janmaat heeft een vooruitziende blik laten zien en wordt door u weggezet als extreem rechts. Als je nu heden ten dage nog niet inziet wat voor ellende we in huis gehaald hebben met de met name Turkse en Marokkaanse immigranten, dan sta je ver weg van de realiteit. Ik zou zeggen, ga eens een paar maanden in Geuzenveld of bijv. de Schilderswijk wonen en schrijf dan nog eens een opiniestuk.

  • Ha, ik woon in een volkswijk in Amsterdam Oost. De Allochtoon-o-meter van Geenstijl geeft 43.5% aan. Ik ervaar eerlijk gezegd weinig problemen. Waar denkt u dat ik woon, aan de grachtengordel?

 3. Neem dan eens een kijkje in onze huizen van bewaring en gevangenissen. Of praat eens met een willekeurige Amsterdamse diender. Die meter van Geenstijl ga ik mij niet op beroepen. Ik heb zelf als agent dertien jaar bij de politie in Amsterdam gewerkt en weet dat er duidelijk negatieve cultuur verschillen zijn. En dan heb ik het niet over de Vietnamese bootvluchtelingen. De derde en vierde generatie niet Westerse allochtonen radicaliseert in vogelvlucht en de aversie tegen onze Westerse normen en waarden neemt hand over hand toe. Wat is daarover uw mening en oplossing voor?

 4. Beste Rob Verkerk, daar kan ik niet zoveel mee, een beroep op anekdotisch bewijs, zonder enige onderbouwing. Graag zie ik enige betrouwbare informatie over deze toenemende aversie tegen onze Westerse normen en waarden, wat u daarmee ook mag bedoelen.

  • Bij Theodor Holman loopt dat vloeiend in elkaar over hoor. In de andere twee columns die ik in dat stukje aanhaal heeft hij het gewoon over moslims.

 5. Pingback: Zwarte Piet of niet: deftige draaikonterij | Jouw Recht van Spreken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s